- - -Vi ønsker Elisabeth, Anne H.S., Marit, Anne og Paal, Elin, Anne S., Ola, Bjørg og Tor Inge, Ragnhild, Hans, Bjørn, Martinius og til slutt Linn velkommen som nye medlemmer i Mysusæter Vel det siste året!   - - -

Radon

radon mysuseter
På denne tid av året er det ofte fokus på Radon.
Hytta kan også være et farlig sted å bo hvis radonkonsentrasjonen er for høy.  Hvordan det er på nettopp din hytte er vanskelig å si, men muligheten for å måle dette er mulig.
Kartet over viser steder hvor en kjenner til at radon-konsentrasjonen kan være høy. Her er en link til kartet, så kan du finne ditt område.
Utstyr som må til er en radonmåler.  Dette kan være engangsmålere (sporfilm) eller utstyr som setters opp mer permanent (som en røykvarsler). Her er et eksempel på det siste.  
Radonmåling bør skje i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april, og skal foregå over et tidsrom på minst to måneder. Mål radon i minst to oppholdsrom i boligen, for eksempel stue og soverom. 

Det er mange som gjerne vil tjene penger på å måle radon og komme med fornuftige tiltak. Vær obs. på at ikke alle er like seriøse.  Radon kommer gjerne opp fra fjellgrund, men også fra vann i lokale brønner (les mer her). Radon i vann kan være en årsak til forhøyde radonkonsentrasjoner i inneluft. En fjellbrønn er et tilnærmet lukket system hvor gassen slippes fri når du bruker vannet innendørs i for eksempel dusj og vaskemaskin. Dette kan gi økte radonnivåer i inneluften.

Tiltakene som gjerne skal til er god utlufting, ikke minst av kjellerrom. Vannen skal også luftes (spesielle anordninger). 
Spør gjerne om råd og hjelp fra fagfolk som kan vise til kunnskap om emenet.  Selve målingen bør du kunne gjennomføre selv.  Og her kan du kjøpe radonmåler! 
Les også infor fra Huseierne.no her, og fra DSA (Direktoratetet) her
Har du selv erfaring med radon i vårt hytteområde, så skriv gjerne i kommentarfeltet under.

Kommentarer  

# Christer Köhn 06-02-2019 21:38
Merkelig med höy radon på et så begrenset sted! Kan det vaere noet spesiellt i fjellet akkurat der?
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode

Villmarkspanel og brede furupaneler er vår spesialitet
Villmarkspanel og brede furupaneler er vår spesialitet
Villmarkspanel og brede furupaneler er vår spesialitet

Vi har 201 gjester.

loypestatus

MEDLEM?

memberBli medlem i Mysusæter Vel!
Meld deg inn her!