Termperatur Mysuseter

Fem vanlige sommerplager

Vi henter litt informasjon fra en reklame fra Vitusapotek.  Informasjonen er relevant.  Jeg har fjernet reklame for produktene.  Vil du se originalen kan du klikke her

Lite er vel mer irriterende enn kroppen full av kløende myggstikk. Antall henvendelser til Vitusapotek tyder på at utbredelsen av mygg er spesielt høy i år.
Her får du tipsene til hvordan du kan unngå å bli stukket av både veps og mygg – og hva du kan gjøre om uhellet først er ute.

– Det er en rekke forholdsregler du kan ta for å unngå å bli bitt. Som hovedregel bør du dekke til utsatte steder, gå i lyse klær eller søke ly når for eksempel myggen blir for hissig, sier Line Grannæs, apoteker hos Vitusapotek Fornebuporten.

Daglig får hun besøk av kunder som har behov for råd og behandling mot insektbitt. 
Hun anbefaler at spesielt de som opplever sterke reaksjoner på bitt og stikk, gjør noen ekstra tiltak. Enkelte barn – og også voksne – reagerer kraftigere enn andre på stikk, og får tilnærmet en allergisk reaksjon.
Grannæs legger til at det nå er lavere aldergrense på myggmiddel, slik at alle barn, fra to år og oppover, kan benytte seg av disse produkter. Det er likevel å anbefale både myggnetting, og klær som dekker til kroppen til de aller minste.
Det finnes myggspray som skal sprayes på klær og tekstiler, ikke direkte på huden. Dette produktet passer godt til barn, men det er viktig å passe på at barnet ikke får det i munnen.

Her er oversikt over de mest vanlige stikkene og bittene, og hvordan de behandles:

Myggeplage fjellet


1) Mygg

– Du kan redusere risikoen for stikk hvis du dekker deg til med klær, og unngår myggutsatte områder. I tillegg finnes det en rekke preparater og myggmidler med virkestoffer DEET og Icaridin. Produktene har ulik aldersgrense, og du bør derfor spørre på apoteket hvilket produkt som anbefales for deg og dine barn, sier Grannæs.

Hvis du blir stukket, bør du unngå å klø deg. Det kan være vanskelig, men det finnes klødempende kremer som f.eks. Eurax, Hydrokortison og Xylocain. Du kan bruke kremen til kløen avtar, noe som vanligvis skjer i løpet av noen dager. 
Hvis du får en allergisk reaksjon, som hevelse og rødhet rundt stikket, kan du få allergitabletter på resept. Dette er samme legemidler som fås uten resept – da brukt mot pollenallergi.


Det er også andre metoder for å holde myggen unna.  Her er en svensk video som kanskje kan gi et godt tips:

 

2) Flått

– For å unngå flått, bør du dekke til huden og unngå å ferdes i busker, kratt og høyt gress. Noen myggmidler hjelper også mot flått, som for eksempel Cactuz med DEET, forteller Grannæs. 
Flåtten kan bite seg fast overalt på kroppen din, men den trives best i armhulene, knehasene og i lysken. Sjekk deg selv og ungene hver kveld når du er i flåttutsatte områder, tipser hun.
Hvis du oppdager flått, bør du fjerne den umiddelbart. Her kan du enten bruke en vanlig pinsett, en flåttfjerner eller neglene. Prøv å få med hele flåtten, også hodet. Unngå å pirke ned i stikket, da dette øker risikoen for infeksjoner.
Når flåtten er fjernet, kan du vaske området med desinfiserende vann, samt smøre på sårsalve. Rådet om å smøre på fett har man gått bort fra, da dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Vaksine mot sykdommer fra flått

Dessverre finnes det ingen vaksine mot borreliose. Siden borreliose skyldes en bakterie, kan man bli kvitt infeksjonen ved hjelp av antibiotika. Husk at hvis bittet blir ringformet og rødt, bør du oppsøke lege.
Dette er ikke tilfellet for skogflåttencefalitt som skyldes virus. Skogflåttencefalitt har derfor ingen kurerende behandling, kun symptomdempende. Denne sykdommen er det heldigvis mulig å vaksinere seg mot, med TBE-vaksinen. Det bør vurderes hvis du bor eller oppholder deg mye i Viken, Vestfold og Telemark og Agderfylkene.

Flåttbitt kan i noen tilfeller føre til sykdom, og for utsatte grupper kan det være hensiktsmessig å ta forebyggende vaksine.

 

3) Hoggorm

Hoggorm er den eneste giftige slangen i Norge, og den frigjør gift når den biter. Du kan reagere allergisk på hoggormbitt, og barn og hunder er spesielt utsatt.
– Du kan unngå å bli bitt ved å gå med sko, samt følge nøye med på solfylte stier. Hoggormen er nemlig avhengig av sol, og liker derfor å ligge der sola varmer.
Om du skulle bli bitt, bør du umiddelbart ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. I tillegg bør du holde deg i ro, hvis mulig. Er det et barn som blir bitt, bør barnet bæres for å holdes i ro.
Typiske reaksjoner etter hoggormbitt er kvalme og feber. Reaksjonene kommer gjerne innen én time etter at du blir bitt. Du bør derfor kontakte lege så raskt som mulig.

Skulle kjæledyret ditt bli bitt, bør du oppsøke veterinær.

4) Veps, bier, humle og jordveps

Det er smertefullt og ubehagelig å bli bitt eller brent av disse insektene. De som er allergiske mot denne type stikk bør gå med adrenalinsprøyte til enhver tid. Andre vil få en mildere reaksjon, utover at det er vondt.
TIPS! Disse insektene er spesielt glad i sukker. Du bør derfor se nøye på mat med sukker før du spiser. Unngå å sette åpne brusbokser tilgjengelig for veps og bier. De tar seg lett ned i boksen, og det kan være livsfarlig å bli stukket i munnen.
Se deg godt for hvis du går barbeint på en gressplen. Disse insektene trives nemlig godt på blomstene i gresset. Du bør også unngå brå bevegelser, eller forsøke å slå etter insektene når de er i nærheten. Det er i tillegg verdt å merke seg at sterk parfyme kan gjøre deg mer «attraktiv».

– Hvis du stikkes av veps, bier, humle eller jordveps, skal du fjerne brodden så snart som mulig dersom den sitter igjen i huden. Unngå å klemme eller klore på stikket, men avkjøl det med kaldt vann eller en våt klut, råder Grannæs.

INSEKTSBITT: Et stikk kan behandles på samme måte som om du er stukket av mygg. 

5) Klegg

Kleggen trives godt i nærheten av vann, og der det finnes kuer og hester. Den er mest plagsom når sommeren er på sitt varmeste og trives definitivt best etter regnværstunge dager.
Det er kun hunnkleggen som suger blod, og den oppleves til tider som aggressiv. Det skyldes at de er avhengige av blod for å utvikle larver.
– Du reduserer risikoen for å bli bitt hvis du kler deg i matte, lyse klær, og unngår blanke, sorte plagg. Det kan også lønne seg å gå med caps eller solhatt. Husk også at kleggen tiltrekkes av svette, sier apoteker Grannæs.

Hvis du blir bitt, kan du behandle som om du blir bitt av mygg.

Vi har 43 gjester.

279

Antall betalende medlemmer
er nå 286. 
Meld deg inn her!