Nyttårshilsen fra styret (ved Hans)
Nyttårshilsen fra styret.
Kjære medlemmer,
Vinteren er kommet til Mysusæter, og med den muligheten til igjen å oppleve skiturer i et vinterlandskap som må være ett av de vakreste som Norge har å by på. I skrivende stund er det oppkjørte løyper i nærområdet rundt Mysusæter, og løyper med tilknytning til løypenettet sørøstover mot Kvamsfjellet. Det er med andre ord ingen grunn til å vente med årets første skiturer - om de fortsatt ikke er unnagjort.
Styret i Mysusæter Vel har det siste året brukt mye tid på å bidra til en videreutvikling av løypenettet samt økt bruk av eksisterende regulert løypenett. Grunnen til dette er at de aller fleste av våre medlemmer, og andre som har deltatt i hytteundersøkelsen, har uttalt at tilgang til gode skiløyper er en av de vesentligste årsakene til at de ønsker å benytte Mysusæter som rekreasjonsområde gjennom vinteren.
Vi har gjennom året også vært engasjert i andre tidkrevende oppgaver. Flere av disse lar seg ikke løse over natten, men vi opplever at Mysusæter Vels innspill blir lyttet til og bidrar til å skape konstruktiv dialog og gode løsninger som våre medlemmer vil sette pris på.
Her er noen få eksempler:
- Vellets styre er engasjert i den pågående diskusjonen om hvorvidt Spranget skal opprettholdes som parkeringsplass. Her er det flere interessegrupper, hvor sentrale myndigheter ønsker en svært restriktiv holdning til bruk av Spranget som parkeringsplass, mens et forslag fra lokale myndigheter inkluderer å finne en løsning hvor det opprettholdes tilgang for lokalbefolkningen. Selv om dialogen har vært konstruktiv har man foreløpig ikke funnet en endelig løsning.
- I sammenheng med diskusjonen vedrørende Spranget er styret invitert som deltaker i en dialog mht. å etablere et utsiktspunkt på Ranglarhø. Ideen er at dersom et slikt utsiktspunkt får en grei adkomst og et byggverk som gir ly og utsikt, vil en kunne redusere og eventuelt fjerne Spranget som parkeringsplass og utsiktspunkt. Et utkast til et slikt byggverk har blitt presentert, men fortsatt ser det ut til å være et godt steg frem til en beslutning i denne saken.
- Kommunen inviterer 2 ganger i året til orienterende møter for representanter fra alle hyttegrendene i kommunen. Meningsutvekslingen som foregår der er verdifull både for kommunen og vellets representanter. Vi erfarer ofte at de utfordringer Mysusæter Vel må håndtere har blitt adressert i andre hyttegrender. Dette er viktige innspill til oss og gir oss i flere sammenhenger en «raskere veg til målet»
- Mysusæter Vel har også engasjert seg i å gjennomføre en mer uniform merking av sti-nettet i området rundt Mysusæter. Årsaken er at eksisterende sti-merking har vist seg å skape en grad av forvirring, spesielt ut fra at fargekodene på sti-merkene varierer og derved skaper usikkerhet om retning og stivalg for de av oss som ikke er så godt kjent.
- Stolpejakten var et populært tiltak da den ble startet og Vellet har igjen engasjert seg i å bidra til videreutvikling av Stolpejakten med utplassering av nye stolper. Vi håper at dette tilbudet bidrar ytterligere til at våre medlemmer blir enda bedre kjent ikke bare i vårt nærområde i hytte-grenda, men også i de tilstøtende skogs- og fjellområdene.
- Styret har uttalt seg til reguleringsplan for Felt 10 – et område mellom Furusjøveien og Havnseterveien. Videre har vi sendt en bekymringsmelding til ordfører vedr skutertransport der det har vært gnisninger mellom grunneiere og skuterkjørere.
- I tråd med styrets ambisjon om å bidra til forskjønnelse av Mysusæter sentrum har de første stegene blitt tatt. Sel kommune har blitt orientert om vårt ønske om å fjerne unødvendig utstyr som står lagret på parkeringsområdet. I tillegg, og som en første test på ønske om opprydding, sponsret Vellet i sommer en avfallscontainer til bruk for hytteeierne til å rydde opp og fjerne avfall fra hyttene sine. Dette viste seg å være svært populært tiltak som vi planlegger å videreføre også i år.
For de av dere som ønsker å følge oss løpende i de oppgaver vi er engasjert i finner dere referater, høringsuttalelser og andre innspill fra styret på vår nettside www.mysusetervel.no
Foran oss utover vinteren står blant annet følgende oppgaver på vår agenda:
- Innspill til ny arealplan.
Her vil nye hyttefelt, transportårer, løypenett, stinett, soneinndeling og strategiske valg være oppgaver styret vil engasjere seg i. Med utgangspunkt i Hytteundersøkelsen vil Styret bidra til at de forventninger våre medlemmer og øvrige hytteeiere har, blir kommunisert, og at man gjennom dialog søker å oppnå løsninger som alle parter kan akseptere.
- Registrering av friluftsliv
Det er gjennomført en registrering av friluftsliv i kommunen, også med høringsfrist i vinter, som vi vil vurdere å uttale oss til.
- Videre samarbeid med Løypelaget, Stig-laget og Sti-utvalget
De oppgaver som Løypelaget, Stig-laget og Sti-utvalget ivaretar er sentrale for våre medlemmer og øvrige besøkende på Mysusæter, og vi vil fortsatt prioritere et samarbeid med disse.
Til slutt: Til tross for fortsatt strenge krav til smittevern håper vi at dere alle får en mulighet til å benytte hytter og nyte en fantastisk natur også denne vinteren.
Hilsen fra oss i styret!
Hans Ellingsve
styreleder
Styrets innspill til arbeidsgruppen Utsiktspunkt Ranglarhø
Vi må stille spørsmålet; Hvem kommer hit? Hva søker de? Hvem er næringene som skal tjene penger på disse gjestene? Kan Sel kommune ivareta vertskapsrollen på dette stedet? Hvordan blir det med drift og vedlikehold mv?
Mysusæter har sitt fortrinn som tursted for fred, ro og stillhet. Skal næringene tjene penger vil oppholdsturisme være å foretrekke fremfor korte dagsbesøk. Kommunen har vedtatt å utvikle opplevelsesnæring i en omstillingskommune. Et «Viewpoint Rondane» gir ikke nødvendigvis næringsmessige effekt. Man må først definere hvilket produkt som skal tilbys.
Visjonen for et Viewpiont Rondane kunne kanskje handle om:
- Oppleve Rondane uten å måtte gå dit, dvs. avlaste Spranget, bilturisme. I så fall bør opplevelsen starte med stien eller veien fra sentrum som da må bli en viktig del av prosjektet. Et drifts/tilsynsopplegg må i så fall også finansieres og etableres.
- Rolig punkt med 360 graders utsikt hvor Rondane er en vesentlig, men ikke eneste attraksjon. Her kan både turgåere oppleve en fantastisk utsikt i le for vær og vind.
- Stedets vesen må forsterkes. Det gjelder både arkitekturen og materialbruk. Formmessig bør prosjektet spille sammen med den kantete skifrige steinen på toppen. Moderne arkitektur kan ivareta dette uten å bli et fremmedelement.
- Sel kommune har 1000 års historie med stein. Hvorfor bruker man da ikke sin egen stein i promoteringen? Her kunne man benytte og vise frem Otta skifer og Otta kleber ved å benytte dette i arkitekturen.
- Ofte er det andre på toppen når man kommer opp. De fleste ønsker å sitte stille og se på utsikten. Vi tenker derfor at det kunne vært flere litt adskilte soner, også utvendig, som muliggjør både kontemplasjon og familier med barn som vil spise matpakken sammen. Enten må det være stor plass så man slipper å sitte oppi hverandre, eller så må man ha hver sin sone.
- Et slikt viewpoint vil normalt ikke genere noe annet enn omsetning av drivstoff/strøm hos Circle K, muligens en elgburger på butikken eller en vaffel på Fjellstua. Uansett er det ´viktig at veien eller stien opp legges forbi disse mulighetene til servering. Det er utfordrende å skape arbeidsplasser av dette uten at det satses i en større kontekst med overnatting, bevertning m.m.
Bekymringsmelding fra styret til ordfører Siem om skuterkjøring til hyttene
Følgende brev ble sendt fra Mysusæter Vel til ordfører i Sel kommune.
Til ordfører Eldri Siem
Mysusæter vel er bekymret for at vilkårene snøskuter næringa har på Mysusæter skal forverres. Mange av våre medlemmer er og vil være avhengig av en velfungerende skutertransport vinterstid. Vi har gjennom dialog med de forskjellige som har skuterløyve fått informasjon om at grunneiere krever at skuter operatørene igjen søker om tillatelse for å kjøre over deres grunn, til tross for at kjøringen skjer langs de traseene som alltid benyttes.
Nå er det slik at grunneierne har gitt alle skuter operatørene tidsbegrenset løyve til å kjøre i Juleferien og fram til 15 Januar. Vi vet ikke hva som skjer etter dette, og det har resultert i usikkerhet for hyttegjester og skuternæringa.
Det blir selvfølgelig vanskelig å planlegge for alle de som er avhengig av slik transport, og for skuteroperatørene.
Ved en eventuell stans i tillatelser til å kjøre over grunneieres mark, antar vi som en konsekvens, at det lokale næringslivet også vil fratas omsetning på bakgrunn av færre oppholdsdøgn.
Vi har erfart at kommunen stiller seg bak Løypelaget slik at de får kjørt spor i vinter. Mysuseter vel ber om at kommunen også støtter opp om skuternæringa slik at våre hytte medlemmer og andre med transportbehov blir tatt hensyn til.
Vi ber om å få bekreftet fra kommunen om det er slik at grunneiere kan nekte skutertransport og om en avklaring på om kommunen kan bidra til å løse konflikten.
Legger for ordens skyld med lenke til Lovdata som ser ut til å kunne gi Kommunen mulighet til å styre opp problemstillingen:
https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/1996-06-24-860?q=motorferdsel%20i%20utmark%20Sel%20kommune
Med ønske om en God Jul og et Godt Nytt år !
Telenor Mobil og dekning på Mysusæter
Mysusæter Vel henvendte seg i høst til Telenor Mobil ettersom flere har beklaget at de mener dekningen til Telenor har blitt dårligere i sommer og høst,
her er svaret fikk 9. desember fra dekningsledelsen i Telenor:
I følge nettplanlegger i området så skal det ikke ha vært noe som har forverret dekningen det siste året og det har heller ikke vært noen endringer på eksisterende stasjoner/siter.
Vi har et område langs Furusjøen hvor vi har et dekningshull. Det er et pågående prosjekt som skal erstatte stasjonen/siten Rondablikk og denne er planlagt ferdig på vårparten.
Denne stasjonen/siten vil gi dekning til nedre del av Furusjøvegen samt hyttene rundt, men ikke til hyttene rundt Punghaugen.
Nettplanlegger skal på befaring denne uken (uke 50, 7-11 desember) i Gudbrandsdalen og kan kjøre innom området for å måle dekningen og se om det er noe som kan gjøres.
Med vennlig hilsen
Camilla Åsrud
Executive Assistant to Bjørn Amundsen, VP/Head of Coverage l Telenor Norway
Snarøyveien 30 – TOS l 1360 Fornebu l Norway
Klimaendringer og skiløyper- av Torodd

Klimaendringene vil føre til at "snøgrensa" vil bevege seg oppover. Skiløypene på Mysusæter starter på ca. 900 m.o.h. Mer lavtliggende skiløyper vil få mindre snø og kortere sesong. Dette vil gjøre Mysusæter mer attraktiv for skiløpere – spesielt for dem som søker løyper på natursnø.
Det er fint at det er interesse for å investere i nye skiløyper. Jeg tror de fleste - også næringslivet - vil mene at et bedre skiløypetilbud sentralt rundt Mysusæter vil være til nytte og glede for både hyttegjester, lokalbefolkningen og næringslivet (butikk, kafe, hotell og fjellstue). Kanskje vi i felleskap kunne klare å få til en ca. 2 kilometer lang skiløype rundt Mysusæter?
Med skøytebane ved fjellstua, rundløype og slalåmbakke kan Mysusæter bli et bedre sted for både barn og voksne. Vi får et større mangfold av muligheter for lek og fysisk aktivitet.
Jeg håper dette er en ide om utvikling av Mysusæter som alle kan enes om. Her bør det ligge til rette for et bredt samarbeide mellom grunneiere, kommunen, næringsdrivende, lokale idrettslag og Mysusæter Vel.
Torodd Hauger
Krysning av vei for nye skiløyper-noen eksempler
Vedlagt pdf viser noen eksempler på ulike krysningspunkter for noen av de nye foreslåtte skiløypene.
http://mysusetervel.no/Velkommen/Dokumenter/Krysning%20av%20vei%20Nye%20skil%C3%B8yper.pdf
Vedr Varsel om oppstart av planarbeid, detaljregulering Furusjøveien hyttefelt, Sel kommune
Mysuseter Vel har levert på forespørsel til Sel Kommune / Norconsult vedlagte innspill/kommentarer til brev om detaljregulering for fritidsbebyggelse for F10 i kommuneplanens arealdel. Mysusæter Vel er opptatt av at våre medlemmer skal få anledning til å modernisere sine hytter, få tilgang til gode naturopplevelser og ha en enkel tilgjengelighet i forhold til friluftslivsutøvelse.
http://mysusetervel.no/Velkommen/Dokumenter/Mysus%C3%A6ter%20Vel%20H%C3%B8ringsuttalelse%20F10%20Mysus%C3%A6ter.pdf
Vellet håper med dette at våre tanker og bekymringer for ivaretagelse av både eksisterende løypenett og utvikling av en langsiktig plan for framtidig løypenett blir ivaretatt. Vi bidrar gjerne sammen med Løypelaget inn i denne diskusjonen.
Møte i Arbeidsgruppen for mulighetsstudien Spranget Mysusæter

Vellets styre er representert i arbeidsgruppen for mulighetsstudien Spranget-Mysusæter som skal se på utforming av p-plass på Spranget og utsiktspunkt på Ranglarhø. Arbeidsgruppen har hatt møte denne uken. Målet med prosjektet er å utvikle opplevelsestilbud for hytteturister, gjennomreisende turister og lokalbefolkningen i naturområdene nær nasjonalparken og tett opp mot villreinområdene. Arbeidsgruppen er underlagt en styringsgruppe som ledes av kommunalsjef Hyrve.
Møtet denne uken omhandlet utforming av et utsiktspunkt på Ranglarhø. Hvem skal punktet tilrettelegges for? Hvordan skal det se ut? Hva skal det brukes til? Hvordan kan det speile kommunens tradisjoner og profil?
Mange gode innspill ble drøftet og prosjektlederen fikk et godt underlag å jobbe videre med.
Ref HTO
Ureiste matgleder fra Den lille Tytingfabrikken
Noen er mer ivrige bærplukkere enn andre. Og noen gjør til og med plukking til næring. På Nedre Havn har Solveig Nymoen og Leif Ola Rønningen i år plukket over 500 liter tyting (tyttebær) og nesten 500 liter blåbær i vårt nærområde. I tillegg plukker de årlig bringebær, solbær og molte. Og rabarbra kappes på forsommeren. I industrilokaler på Otta syltes og kokes det jevnlig og etterspørselen er stor. Tilbudet varierer med tilgangen.
Glassene får du kjøpt på Bondens Marked på Amfisenteret, hos Tyst, på Avdemsbua på Lesja og hos Annis på Ringebu. Kjøp ureist! Glassene ser sånn ut:
Hyttevelmøtet høsten 2020-referat
Mysusæter vel deltar jevnlig i møter med de øvrige hyttevellene i Sel kommune. Møtene arrangeres av Sel kommune. Tilstede er mange sentrale personer i kommunen, inklusive kommunens ordfører, kommunalsjef og kommuneplanlegger.
Høstens møte omhandlet flere tema som er viktig for oss hytteeiere;
- Sel søker midler som omstillingskommune
- Ny planstrategi er i prosess for Sel kommune
- Rullering av arealdelen av kommuneplanen.
- Feiing
- Åpningstider svømmehallene
- Innspill fra hyttevellene
Det første temaet er omtalt i referat fra folkemøtet som det legges ut lenke til nedenfor, mens det andre temaet om planstrategi blir viktig å følge opp for vellets styre fremover. I første omgang er det kun planprogram (altså plan for planen) som ligger ute, men vi har allerede blitt tipset om flere tema som blir viktige for Mysusæter fremover. Det er fire bolker knyttet til den nye planstrategien; hvilke føringer skal legges til grunn, hvilke utviklingstrekk ser man konturene av og hvordan skal en handlingsplan utformes.
Det tredje temaet er også svært viktig for oss hytteeiere på Mysusæter. Nye veier, arealer for hytteutbygging og næringsutvikling vil bli behandlet i arealplanarbeidet. Brøyting av veier kan fort dukke opp som tema her. Arealplanen vil omfatte arealene på Mysusæter. Den gjeldende arealplanen er på mange måter et lappeteppe der noen deler følger regulering fra 1988 og andre deler er under regulering nå.
› Vellets styre vil særlig rette søkelyset på regulering av stier og løyper. Dette er begrunnet i hytteundersøkelsen til kommunen der 92% oppgir at de bruker preparerte skiløyper og 91% bruker turstinettet.
Feiertjenester bestilles nå fra Vågå. Alle er pålagt å sørge for at piper feies jevnlig.
Svømmehallene har endrete åpningstider/evt stengt pga corona.
Kommunen kartlegger nå verdifulle friluftsområder, slik en rekke av landets kommuner nå gjør.
Høvringen vel informerte om at de har påtatt seg en ny rolle som deltakere i Høvringen sti og løypelag. Samarbeidet omfatter vedlikehold av traseer for ski og fotturer samt bruer. Hvorvidt det var midler i kommunen til dette arbeidet ble ikke besvart i møtet.
Mysusæter vel informerte om utfordringene knyttet il brøyting av veier og evt frafall av skiløyper som følge av dette. Vellet ønsker dialog med kommunen for å finne løsninger på problemet, sett i lys av hytteundersøkelsens tydelige ønsker fra hytteeierne om preparerte skiløyper.
Knut Bryn som gjennom mange år har vært en engasjert hytteeier på Mysusæter ble valgt som vararepresentant i rådgivende utvalg for Rondane-Dovre nasjonalparkstyre i perioden 2020-23.
Sammenfattet av Hanne Toftdahl
Mysusæter vel gjenopptar stolpejakten sommeren 2021
Etter noen år der vellets syv stolper har ligget på lager i Sel kommune, har styret vedtatt å bevilge midler til å hente stolpene opp fra kjelleren og få dem plassert ute i fjellet neste sommer. Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i mange av landets kommuner. Våre stolper blir satt ut i vårt nærområde.
Arbeidet ledes administrativt av kulturavdelingen i kommunen. Mysusæter vel bidrar økonomisk og praktisk i arbeidet sammen med kommunen og Otta IL. Stolpene som settes ut rundt Mysusæter vil koordineres med stolpene til Nordre Furusjøen vel og Raphamn vel for å få til sammenhengende turruter. Men det blir også stolper ved andre fine turmål.
Stolpejakten er et landsomfattende tilbud som er gratis. Du kan enten få den fysiske kartmappen eller laste ned appen stolpejakten så får du gratis tilgang til kartene der. Det er fire ulike vanskelighetsgrader:
I Sel kommune er det stolper å plukke i Dahle, Otta og Selsverket, Sandbumoen, Heidal, Sel, Høvringen og Raphamn. Neste år også rundt Furusjøen og i Mysuseters nærområde.
I tillegg til stolpejakten legges det fortsatt årlig ut turorienteringsposter på O-kartene på Ramphamn-Holtjønn – Kringseter. Disse kartene utvides i vinter mot Mysusæter slik at kartene på sikt både skal brukes til tur-o-poster og til stolpejakten.
Elin Fiske Lyngø og Hanne Toftdahl
Sel søker status som omstillingskommune
Opplevelsesnæringene er et av flere satsingsområder
Etter nedleggelsen av NORTURA på Otta, der 63 selværer mistet jobben, arbeides det intenst med å finne nye sysselsettingsmuligheter i kommunen. Mandag denne uken var det informasjonsmøte i Kulturhuset der planene for omstilling ble presentert. Mysusæter vel forsøker å stille på alle viktige møter i kommunens regi. Dette var høstens tredje møte hvor vellet har deltatt.
Kommunens mål er å etablere nye arbeidsplasser og ønsker av den grunn å bli det som kalles en omstillingskommune. Da kreves en god søknad fra kommunen til myndighetene. Kommunen presenterte følgende prioriterte satsingsområder for de frammøtte i kulturhuset, med forventet antall nye arbeidsplasser i innen 2026 i parentes:
- Eksisterende næringsliv (90)
- Industri (70)
- Opplevelsesnæring (30)
- Forretningsmessig tjenesteyting (20)
For Mysusæters hyttegjester berører punkt 3) opplevelsesnæringene oss spesielt. Og det er her Mysusæter vel har ambisjoner om å være med på reisen.
Strategiene som ble presentert for opplevelsesnæringene spesielt var følgende:
- Opplevelsesproduksjon
- Kompetanse, samarbeid og nettverksbygging
- Profilering og markedsføring
- Nettverk og klynger
Her noen kommentarer til et par av punktene sett fra vårt ståsted.
Opplevelsesproduksjon
Opplevelsesnæringer er et moderne begrep for reiseliv basert på opplevelser. Utfordringene med å bygge næring basert på opplevelser er at ofte er selve opplevelsen (altså årsaken til at folk kommer) er såkalte gratisgoder. Flotte fjell, stier og løyper er viktigste opplevelser i Nasjonalparkriket – og for mange er dette gratis tilbud. Om du for eksempel reiser på hytta på Mysusæter og bruker det preparerte løypenettet uten å ha betalt medlemskap i Løypelaget, så er tilbudet gratis for deg – gratisgode. Opplevelsesnæringene krever ofte store investeringer som ikke nødvendigvis gir arbeidsplasser. Om kommunen bygger et utsiktspunkt på Ranglarhø, så skaper det kun arbeidsplasser (og knapt nok det) om gjester til et slikt utsiktspunkt også besøker Fjellstua eller kafeen og handler litt. Antall dager med skyfri himmel og god sikt er også begrenset slik at næringseffekten målt i antall arbeidsplasser erfaringsvis er marginal. Glittersjå Fjellgård i Murudalen/Heidal er kommunens største besøksattraksjon med nær 15 000 gjester sist sommer. Den gir et begrenset antall arbeidsplasser i sommersesongen, og svært få resten av året. DNTs hytter, som også inngår i kategorien opplevelsesnæring, har stengt store deler av året.
Vi ønsker derfor å stille spørsmålet om hvordan kommunen har tenkt å etablere nye arbeidsplasser innen akkurat denne næringen? Og ikke minst hvilke investeringer skal kommunen gjøre innenfor kategorien gratisgoder? Opplevelsesnæringer er noe av det mest utgiftskrevende en kommune kan satse på.
Presentasjonen i Sel kommune var av denne grunn noe skuffende i den forstand at det ikke ble presentert et forslag til PRODUKT. En enkel måte å forklare et produkt på, er å stille spørsmålet hvordan skal Mysusæter, Høvringen, Raphamn m fl se ut om ti år.
Mysusæter vel representerer nettopp gjestene som skal generere noen av de 30 arbeidsplassene. Vi mener således at vi bør lyttes spesielt til. Hyttegjester representerer brorparten av de varme sengene kommunen ønsker. Hva skal til for at vi hyttegjester velger å bruke hytta mer? Dette er et svært viktig spørsmål for kommunen å avdekke!
Og ja; vi er helt enig med kommunen; det er grunnlag for utvikling av opplevelsesprodukter oppunder Rondane og Jotunheimen, og til det bidrar vi gjerne med innspill, basert blant annet på de erfaringer vi har høstet fra hytteundersøkelsen. Nøkternt vurdert tror vi imidlertid at i de kommende årene vil potensialet for arbeidsplasser nok være større i byggenæringen enn i opplevelsesnæringene.
Mysusæter vel vil følge utviklingen nøye.
Container hentet mandag 5 oktober-innsamling avsluttet

I dag (5/10) ble full avfallscontainer hentet etter 4,5 d.
Det bidrar til å sikre videre handlekraft og felleskap.
Med ønske om en fin høst og vintersesong !